STEM staat voor Science, Technology, Engineering, Mathematics. De term wordt internationaal gebruikt om te verwijzen naar studierichtingen en beroepen waarin wetenschappen, technologie, engineering en wiskunde een belangrijke rol spelen. In onze school gaan we voor geïntegreerde STEM. Bij ons start elk STEM-project met een uitdagende onderzoeksvraag en bevat het de vier componenten (S, T, E en M) in voldoende mate.
In het eerste leerjaar A bestaat de basisvorming uit 27 wekelijkse lestijden. De overige 5 uren worden ingevuld met
In de module STEM-wetenschappen ga je aan de slag met technologische, wetenschappelijke en wiskundige projecten. Je past al onderzoekend wetenschappelijke methodes toe om maatschappelijke problemen op te lossen. Je gebruikt daarvoor de computer, 3D Printer en de lasercutter om je project vorm te geven. Je wordt ondergedompeld in de wereld van de robotica en elektronica.
Als school van wetenschap en techniek kiezen wij ervoor om de 2 uur van het vak techniek uit de basisvorming te clusteren met deze module. Op die manier hebben we vijf uur om grotere projecten te realiseren en de leerlingen meer uit te dagen. Deze specifieke lessen worden in co-teaching gerealiseerd. Dat wil zeggen dat er steeds twee leerkrachten in de klas aanwezig zijn, elk met hun specialisatie. In het extra uur wiskunde willen we je uitdagen en de leerstof verdiepend en verbredend aanbieden.
Je bent sterk in wiskunde en wil je creatief met technologie uitleven, dan is deze richting zeker iets voor jou!
In het tweede leerjaar A wordt de algemene basisvorming met 25 wekelijkse lestijden verder gezet. Zij wordt aangevuld met een specifieke basisoptie van 5 lestijden en een keuzegedeelte van 2 uur. In 2A STEM-wetenschappen worden deze ingevuld met:
De basisoptie STEM-wetenschappen gaan we verder in op wat we in de STEM projecten van het eerste jaar en worden je technologische en wiskundige inzichten verder ontwikkeld. Je onderzoekt behoeften, vragen en problemen die zich maatschappelijke stellen, zowel op vlak van duurzaamheid, energie, mobiliteit, ergonomie, …. De uitdagingen die we omzetten tot prototypes gebeuren in een technologische omgeving (fablab), die bestaat uit computers, 3D-printer, lasercutter, robots, elektronica, drones,... waar programmeren nooit ver weg is. Uiteraard is wiskunde niet ver weg om ons te helpen bij het ontwerpen van deze prototypes, zijn wetenschappen dichtbij om fenomenen te verklaren.
Ook hier clusteren we het vak techniek (2 uur) met de basisoptie tot een pakket van 7 uur, ook hier in co-teaching.
In het flexuur willen we nog meer vakoverschrijdend de leerlingen verder uitdagen voor de vakken wiskunde, Frans en Nederlands, dit naar hun eigen interesses en behoeften. Dit uur zal ook worden benut om ICT basisvaardigheden aan te leren. Tijdens het flexuur zullen drie leerkrachten ter beschikking staan voor de leerlingen.
Voor wie is deze richting?
Je studeert graag en je behaalt goede resultaten.
Je wordt graag uitgedaagd
Je kan aan een behoorlijk tempo veel leerstof verwerken.
Je wordt bovendien vooral geboeid door technologie, toegepaste wetenschappen en wiskunde, met een duidelijke voorkeur voor technologische denkprocessen en informatica (programmeren).
Wat na deze opleiding?
Na de eerste graad kan je de tweede en derde graad Technologische wetenschappen volgen. Dit is een doorstroomrichting, die voorbereidt op ingenieurstudies (masteropleiding).