Ontdek STEM@VTI

      

Studierichtingsprofiel

 

 

De studieloopbaan van leerlingen is heel belangrijk. Het is één van de voornaamste taken van de school om leerlingen en ouders bewust studierichtingen te leren kiezen. We houden rekening met de sterktes, de talenten van de leerlingen.

De grafieken hebben als doel de verschillende studierichtingen te kunnen vergelijken. Via de punten op de grafiek kun je makkelijk het talent en interesses zien die de leerling nodig heeft om de richting met succes te volgen.

 

Voorbeeld1: Op het vlak van handvaardigheid verwachten we meer van de handige 1B-leerling, dan van de 1IW-leerling. Al kan het natuurlijk geen kwaad als die ook wat handig is.

Voorbeeld 2: Op het vlak van talen en wiskunde verwachten we meer van de 1IW-leerling dan van de 1T-leerling.

 

Ook voor de andere competenties kun je een gelijkaardige redenering opbouwen. Op die manier kan men de verschillende richtingen vergelijken.

 

De scholen binnen de scholengroep Menen – Wervik – Wevelgem kunnen u altijd meer informatie geven rond studiekeuze. 

 

Opmerking: Onderstaande applicaties werken met behulp van javascript. Voor Internet Explorer gebruikers: indien Internet Explorer niet werkt, gelieve een andere browser te gebruiken (mozilla, google chrome,...)

 

Eerste jaar

Tweede jaar

Tweede graad

Derde graad

Studierichtingsprofiel 1B - 1A (Nijverheid) - 1A (Industriƫle Wetenschappen)

Klik op de afbeelding om in te zoomen.

De grafiek heeft als doel de verschillende studierichtingen te kunnen vergelijken. Via de punten op de grafiek kun je makkelijk het talent zien die de leerling nodig heeft om de richting met succes te volgen. We richten ons op de sterktes van de leerlingen.

Voorbeeld1: Op het vlak van handvaardigheid verwachten we meer van de handige 1B-leerling, dan van de IW-leerling. Al kan het natuurlijk geen kwaad als die ook wat handig is.

Voorbeeld 2: Op het vlak van talen en wiskunde verwachten we meer van de IW-leerling dan van de 1N-leerling. Voor de leerling van 1B wordt met de gegevens van het basisonderwijs en de test bij het begin van het schooljaar nagegaan of er geremedieerd moet worden.

Ook voor de andere competenties kun je een gelijkaardige redenering opbouwen. Op die manier kan men de verschillende richtingen vergelijken. 

Sterke punten richtingen Wetenschap en Techniek

 • De theoretische kennis leunt meer aan bij de leefwereld. Dit is het sterkst aanwezig bij de 1B-richting en het minst aanwezig bij de IW-richting.
 • Leerlingen krijgen een heel algemeen vormende opleiding met aandacht voor talen, wiskunde en techniek. 
 • Leerlingen kiezen voor een opleiding met enorme toekomstmogelijkheden:
  • heel goede slaagkansen in het hoger onderwijs na doorstromingsrichtingen
   • industriële wetenschappen - master, eventueel bachelor
   • elektriciteit-elektronica - bachelor, eventueel master
   • elektromechanica - bachelor, eventueel master
  • Veel kansen op de arbeidsmarkt voor alle technische richtingen. Men kan spreken van 95% werkzekerheid. (Studie VDAB)

Lessentabellen

Aanverwante vergelijkingen maken